Сувенір до ЄВРО 2012

Вельган Андрій, зараз уже випускник Червонянської ЗОШ I-III ст., студент Львівського політехнічного університету, вперше прийшов на радіотехнічний гурток у Золочівську СЮТ у 6-му класі. Не знаючи досконало фізичних термінів, законів, які починають вивчати у 7- му класі , він намагався ладити праски, прості радіоприймачі. Саме це захоплення привело його на радіотехнічний гурток.

На перші заняття гуртка Андрія приводила бабуся, потрібно було доїжджати з села Червоне до м. Золочева. Хлопець систематично відвідував заняття гуртка, а також з інтересом читав додаткову літературу. Займаючись у гуртку перший рік, він уже стає переможцем обласних змагань з радіотехніки у молодшій шкільній групі. Потім були і інші нагороди і відзнаки як обласного, так і Всеукраїнського рівня . Юнак намагався брати участь у всіх змаганнях, конкурсах з радіотехнічного напрямку. І завжди досягав високих результатів. Навчаючись у гуртку Андрій створив і модернізував не один прилад.

Ось і цього року, незважаючи на те що готувався до ЗНО, вирішив взяти участь у Всеукраїнській виставці – конкурсі «Наш пошук і творчість – тобі, Україно!». Задум створити сувенір до Євро - 2012 виник не випадково, адже дана тема у всіх на вустах.

Відзначимо, що сувенір зайняв І місце на Всеукраїнському конкурсі «Наш пошук і творчість – тобі Україно». Але цій перемозі передувала досить клопітка робота.

Перед тим як розпочинати роботу над проектом Вельган Андрій перечитав багато літератури та ознайомився з великою кількістю інформації, знайденої у всесвітній мережі Інтернет. На основі досліджень йому вдалось віднайти певну інформацію, яка стосувалась історії виникнення та призначення сувенірів. Також учень в процесі виконання проекту уклав власну класифікацію сувенірів.

Далі в процесі роботи Андрій зупинився перед дилемою – Що вибрати? Він ознайомився із видами сувенірів багатьох напрямків, а також із атрибутикою чемпіонату Європи з футболу ЄВРО 2012. Ця інформація допомогла Андрієві найбільш правильно згенерувати ідею по концепції сувеніру. Під час розробки він застосував свій власний унікальний підхід до вирішення проблеми. Таким чином був створений банк ідей зразків сувенірів.

Після цього гуртківець визначив проблему та сформулював завдання проекту. Потреба в створенні сувеніру до ЄВРО 2012 виникла в Андрія у зв’язку з участю в турнірі з радіотехніки, котрий проводився для гуртківців СЮТ. А так він любить відвідувати цей гурток, то йому захотілось виготовити оригінальний виріб, сувенір.

Враховуючи події які відбуватимуться в нашій крайні у 2012 році, Андрій ознайомився з футбольною тематикою і поставив перед собою наступні завдання: розробити сувенір з врахування специфіки завдання, сувенір повинен бути компактним та зручним у користуванні, а також обов’язково відображати футбольну тематику. Виріб (сувенір) повинен бути виконаний з доступного матеріалу, який можна легко знайти, а також він повинен відрізнятись простотою у виконанні, і водночас бути оригінальним.

Для вибору кінцевого варіанту, Андрій показав зразки різних сувенірів батькам, однокласникам та керівнику гуртка. Далі він провів опитування згідно раніше визначених критеріїв. Результати опитування разом з керівником гуртка були відображені у вигляді діаграми. На основі багатостороннього аналізу, а також опитування друзів, учнів та учителів і усесторонньому розгляді матеріалів й пристосувань для оздоблення гуртківець вибрав для себе остаточний варіант зразка для виготовлення сувеніру.

Досліджуючи різні матеріали, що використовується у виробництві, гуртківець спільно з керівником гуртка знайшов оптимальне співвідношення між вартістю матеріалу, складністю оброки цього матеріалу і функціональними можливостями в результаті експлуатації (міцність, вага, довговічність). З можливих матеріалів найбільш оптимальна стала деревина, а саме фанера. А далі йшла клопітка праця.

Але в кінцевому результаті Андрієві вдалося виготовити чудовий сувенір до ЄВРО 2012. Виріб увібрав в себе зразу декілька цікавих ознак. Виріб (сувенір-скарбничка до Євро 2О12) призначений для колекціонування монет. Сувенір зовні нагадує м’яч чим відображає тематику завдання. Особливістю даної конструкції є те, що в скарбничці використано ряд електричних схем, що в комбінації перетворюють звичайну скарбничку на виріб із світловими та звуковими ефектами.

Сувенір відповідає всім вимогам, які Андрій поставив перед собою, розпочинаючи роботу над проектом. Позитивні сторони проекту: мета досягнута, матеріали загальнодоступні, технологія виготовлення не складна, вартість виробу невелика. І звичайно ж виріб має оригінальний дизайн та хорошу функціональність.

Інформація про проект подана також у журнал «Юний технік України».

/Files/images/виставк8.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 202